Композиције Ерика Сатија и атмосфера недељних поподнева на Монмартру

Рамон Касас, „Портрет Ерика Сатија“, 1891.

Од 1889. године у  Паризу, прецизније на Монмартру, живела су два шпанска сликара, Рамон Касас и Сантјаго Русињол. Њихова свакодневица, осим стваралаштва, подразумевала је и дружење са једним значајним француским композитором, Ериком Сатијем.

У атмосфери његове музике препознаје се атмосфера којом су прожета дела Касаса и Русињола. Утисак је импресионистички, баш као што су и дела поменутих, и он за неке не мора бити прихватљив, али тај утисак јесте битан за онога ко је уметник, за онога ко у соби, посматрајући мехуре прашине како плутају кроз ваљак зрака, уз музику ствара облике и о њима размишља.

Слушање Сатијеве музике евоцира благу светлост, простор у сенци где се покрећу сећања и предзнаци сна. Тихо, једноставно, празно: баш као и поднева на Монмартру која су својим делима предочили Русињол и Касас.

У периоду заједничког стваралаштва сликари су се међусобно портретисали, истовремено у дијалог укључивши и композитора. Горњи Сатијев портрет насликао је Касас 1891. Исте године Русињол ствара композиторов други (доњи) портрет. Оба су рефлексија простора којима се Сати кретао. И кишни трг надомак кога се види млин, и скромна соба у којој композитор неодређено гледа, јесу инспирација, полазиште за стваралачке идеје.

Сантиаго Русињол, „Портрет Ерика Сатија“, 1891.

На првом портрету забележено је касно кишно подне кроз чију маглу се помаља млин. На другом портрету, екстеријер је замењен ентеријером, собом у којој уметник проводи време стварајући, доносећи споља утиске који трансцедирају, који искорачују из своје материјалности и упућују на мисао, на прошли или садашњи тренутак.

КОМПОЗИЦИЈЕ

Gymnopédies су три композиције за клавир компоноване 1888. Инспирација за њих била је Les Antiques, збирка песама извесног Латуракао и роман Саламба Гистава Флобера. Тачна конотација речи Gymnopédie, коју је Латур често користио у својој поезији, а коју је Сати преузео, није утврђена. Gnossienne је Сатијева реч којом је насловио неколико дела компонованих 1890.

Композитор је био инспирисан темама које нису биле део свакодневице, темама које су припадале даљини, што је супротно од тематских оквира којима су се креталa два сликара, оквирима које зовемо овде и сада. Њих ћу покушати посредством музике да повежем. Постоје два доба дана која су доминантна на Касасовим и Русињоловим платнима. Прво је касно јутро, друго је касно подне. Оба доба, баш као и ноте ових композиција, одају утисак меланхолије и равнодушности.

Ко су све били модерни јунаци Монмартра, о чему су размишљали, где су били, кога очекују? Боеми, луталице, уметници, случајни пролазници, праље, радници. Наизглед атмосфера коју би исти употпунили и на Лотрековим сликама. Међутим, овде је све другачије. Нема жовијалности. Касно недељно подне и његове авети.

Сантјаго Русињол, „Портрет Рамона Касаса“, 1891.

Сантјаго Русињол, „Портрет мушкарца на Монмартру“, 1890.