ЛАВ

Једанаеста тарот карта – Снага – може бити инспирисана митом: Херакле је победио два лава голим рукама.  Да ли је животињу савладала сирова снага, упорност, вољa за самоодржањем, сујета, ароганција, жеља за победом и славом, остаје да се тумачи, што није редак случај када су митови у питању.  Но, суштина је та – човек је победио лава.  Према миту, први задатак који је краљ Еуристеј одредио Хераклу био је да победи Немејског лава. Неман је живела у пећини са два отвора. Херакле је први затворио каменом, кроз други га је сатерао у пећину. Пошто ни стреле ни батина (Хераклово омиљено оруђе и један од заштитних знакова) нису била довољна средства којим би се животиња убила, Херакле је одлучио да рукама задави лава. Пошто га је савладао, јунак је лављу одрану кожу одредио себи за плашт а откинуту главу животиње ставио је себи на главу – она му је истовремено била шлем и маска. Захваљујући том подвигу Зевс је лик савладане животиње поставио међу звезде и отуда сазвежђе лава. Оно је првенствено посвећено Зевсовом сину, Хераклу. И пре Немејског, Херакле је још у младићким годинама убио, опет рукама, Китеронског лава, који је, баш као и Немејски, узурпирао становништво које је живело у околини његове територије. И ову неман, као и касније Немејску, према легенди ловио је педесет дана.

У Ниниви, граду aсирског владара Асурбанипала (владао од 668. до 627. године пре нове ере), пронађени су рељефи који предочавају лов краља и његове пратње на лавове. Рељефи у Ниниви, као и митови о лаву распрострањени широм тадашњег познатог света, опис су ритуалне борбе краљева са дивљим животињама. Краљ је кроз лов и борбу потврђивао своју моћ, статус, снагу, посвећеност народу. Херакле (Херина слава) на својој глави носи одрубљену лављу главу, ритуалну маску којом призива снагу онога чији лик, управо кроз маску, преузима. Херакле, човек-лав, двоструки убица својих учитеља, неуморни гонич говеда, краљева, Хериних немани. Херакле, јунак који је видевши своју статуу у мраку (у његову част исклесао ју је Дедал јер је јунак на острву Долихе коначно пронашао Икарово тело и прописно га сахранио), исту уништио гађавши је каменом. У статуи није препознао сопствени лик па га је нагонски уништио помисливши да је у питању неко други. Херакле, један од најтрагичнијих грчких митских јунака.

Mит о лаву, заправо, није мит о лаву, већ мит о краљу који, иако човек, преузима на себе божанске прерогативе и снагу оног са ким улази у борбу. Краљ је у античким религијама довођен у везу са сунцем – лавља грива сјајан је начин да се предоче зраци који из главе исијавају енергију и моћ. Мит о лаву, мит је о сунцу, краљу, оданости, борби и снази, али и прецењивању сопствених могућности, окрутности и бескрупулозној вољи. То је тема која од мита својим значењским луком и симболиком досеже и до данашњих дана. Август је месец лава, сунце је неподношљиво, колеричност и динамика живота су на врхунцу. Кроз митске и уметничке приказе лава моја имагинација кретала се у правцу појединих жена које су ме током мог развојног процеса фасцинирале. Схватила сам колико је мит присутан у свакоме од нас, колико је безвремен и прилагодљив многим фабулама посматрајући понашања људи око себе. Познајем неке рођене у знаку лава. Воле накит, имају склоност ка боји, шаренилу, уопште имају склоност ка количини. Случајност или не, свака на свој начин од представљених поновила је већ митски образац својом судбином, дело сваке од њих у равни је монументалности рељефа из Ниниве. У свакој од њих снага је и слабост лава. Али и сујета, охолост, лењост, кривица Херакла.

МАТА ХАРИ

Холандска плесачица, циркуска јахачица, модел, двоструки агент, међународни шпијун. Оптужена за смрт више од педесет хиљада војника, осуђена на смрт стрељањем.

КОКО ШАНЕЛ

Француска модна креаторка. Кабаре извођачица, љубавница милионера, војвода, нацистичких генерала. Морфијумски овисник, љубитељ уметности, мецена. Позната по својим кратким и садржајним изрекама. Верујемо, најбоље се представила следећом: „Ароганција је у свему што радим. У мојим покретима, храпавости мога гласа, сјају мог погледа, у мом изражајном, измученом лицу.“

AMЕЛИЈА ИХАРТ

Америчка авијатичарка. Пре него што је постала пилот радила је као ауто-механичарка. Часове летења отплаћивала је радећи као телефонска оператерка, фотографкиња, социјална радница за емигрантске породице. Са двадесет и четири године купује свој први авион. Сама је прелетела Атлантски океан за петнаест сати. Сама је прелетела Сједињене Државе без слетања. Сама је прелетела Пацифик возећи од Хаваја до Калифорније. Поставила рекорд возећи без престанка од Мексико ситија до града Вашингтона. Са четрдесет година, 1937, одлучила да авионом прелети свет. Нестaла у водама Пацифика.

ЛЕНИ РИФЕНШТАЛ

Авантуриста. Имала је неколико живота. Порицала је своју прошлост, тврдећи да није знала да је нацизам био то што се испоставило да је био. Спортови којима се бавила: пливање, гимнастика, скијање, јахање, роњење. Уметности којима се бавила: плес, глума, режија, фотографија. Познаница Јозефа Гебелса и Мика Џегера, режисерка филмова који славе снагу воље Трећег рајха. У част Олимпијских игара одржаних у Берлину снимила је документарни филм Олимпија, апсолутно ремек-дело. Умирла је у сто првој години.

МАДОНА

Сматрамо да је у досадашњем раду Луиза Чиконе досегла уметнички зенит почетком деведесетих година 20. века када је објавила албум Еrotica, праћен књигом Sex и видео спотовима Erotica и Justify my Love. Имало би се ту још понешто нагласити, но, разлог изостанка додатних информација дао би се оправдати мудрошћу старих Латина који су понекад знали рећи: vita brevis. Заиста, један живот је кратак да би се набројили радови ове иконе нашег доба са свим слабостима и манама икона нашег доба (и жена лавова).

Ана Арп

Ана Арп је ауторка уметничког пројекта А . А . А. Једна је од првих у свету која је форму сајта почела да користи као могућност за обликовање сопственог уметничког дела. Садржај на сајту ствара аутентичан језик чију је комбинаторику омогућила савремена технологија која из дана у дан бива све јачи медијатор између нас и уметности, нас и стварности, мења нам живот и успоставља нов начин рецепције. Садржај сајта чине речи и слике које тек заједно, и у истом контексту посматране, налик предметима у кабинету куриозитета, творе потпуно нову реалност, нов језик, нов начин да се ствари виде и доживе.