Цртежи Луси Глендининг

Луси Глендининг (Lucy Glendinning) рођена је у Енглеској 1964. године где се и образовала у домену скулптуре, уметничког израза  који је најприсутнији у њеном опусу. Мене су више од скулптура, за почетак, заинтригирали њени цртежи. Како је цртеж, уз акварел, једна од мојих омиљених ликовних форми, и како и сама волим да посећујем галерије специјализоване за њихово изглагање, одлучила сам да за тренутак и мој блог постане мала галерија Лусиних радова који су ме подсетили на радове неколико српских сликара које волим (Радомир Рељић, Дадо Ђурић, Владимир Величковић, Тијана Којић, Маја Обрадовић). Поред скулптура и цртежа, Луси Глендининг ствара и поезију. На њеном сајту пише следеће:

Lucy Glendinning is a sculptor and installation artist, who works in a contemporary British sculpture tradition. Here, different aesthetic expressions are brought together under one central entry point: the human body as a semiotic medium. For Glendinning, art is the primary tool for investigating psychological and philosophical themes. Her work is thus permeated by a conceptual content, superior to the value of aesthetics. That does not imply that the artistic performance is lacking, on the contrary, she is seducing the observing eye by emphasing subtle expressions and presenting a stunning craftsmanship.

Невероватна је сличност каталошких писања о цртежима и акварелима. Лирски тоналитет, извесна апстрактонст у насловима и  реченицама неке су од уобичајених одлика израза о овим формама које, уколико их поредимо са неком од књижевних, јесу песнички израз, поезија изражена линијом и тушем. Луси својим цртежима предочава снагу, залет, препуштање, ентузијазам пада. Кроз путовање,  тело као израз душе, као физичка артикулација психичких и емотивних стања сведочи о промени, о динамици унутар саме динамике. Биће је ослобођено.