Часопис „Париска ревија“

Xристо, „Обмотана Париска ревија“, година настанка непозната

Париска ревија (The Paris Review) јесте један од мојих омиљених књижевних часописа чијим сам садржајима вишеструко била инспирисана, нарочито онима који су се тицали интервјуа са уметницима, а они су само још један од бројних доказа да је разговор са уметником (интервју), заправо, пуноправни књижевни и књижевно-теоријски жанр.

Све интервјуе, током свих декада, можете прегледати овде.

Сам часопис је од почетка свог оснивања, почетком педесетих година 20. века, подједнаку пажњу као и садржају, придавао и изгледу, па је, сходно томе, дизајн насловних страна одувек је био битан уредницима, међу којима је најпознатији био Џорџ Плимптон, један од оснивача часописа.

 

 

Дизајн насловних страна овог часописа током деценија радило је много уметника чија су дела бивала и представљана у датом броју. Требало би обратити пажњу на имена која су се нашла на многобројним насловницама. Неисцрпан извор информација, уџбеник из теорије, критике и историје књижевности 20. века.

О Плимптону, оснивачу часописа и важној особи на послератној америчкој уметничкој сцени, снимљен је и документарни филм Plimpton! Starring George Plimpton as Himself (приложени видео његов је трејлер). Целокупну визуелну архиву часописа, кроз све деценије његовог постојања, можете погледати овде.

Поједини бројеви часописа „Париска ревија“
Ana Arp

Ana Arp je autorka sajta A.A.A