Насловне стране магазина „Poetry“

Магазин Poetry основала је у Чикагу 1912. године Харијет Монро (Harriet Monroe). Часопис излази и данас, током свог стогодишњег постојања месечно је излазио по један број. Временом, смењивле су се уреднице, визуелни идентитет магазина се мењао, али оно што је остало исто јесу критеријуми који је сваки песник морао да досегне како би црна слова његових песама заблистала на белом папиру магазина. Контраст елеганције остао је императив.

 „To print the best poetry written today, in whatever style, genre, or approach“ речи су Харијет Монро које до данашњег дана нису изневерене. Магазин је опстао захваљујући строгој и доследној уређивачкој политици, објективности, независности у односу на институције, универзитете, политичка опредељења, финансијере, уметничке покрете, правце или песничке школе.

Магазин је током децнија постојања додатно етаблирао своју репутацију објављујући поезију Т.С.Елиота, Езре Паунда, Х.Д, Јејтса, Вилијама Карлоса Вилијамса, Воласа Стивенса, Роберта Фроста, Ленгстона Хјуза, Мариен Мур, Е. Е Камингса, Силвије Плат, Елизабет Бишоп, Џејмса Џојса, Чарлса Буковског, Рејмонда Карвера, Алена Гинзберга, Ернеста Хемингвеја, Тенеси Вилијамса, Гертруде Штајн, идр.

На одлично урађеном сајту магазина, прегледном и информативном, пише следеће: „Today, Poetry regularly presents new work by the most recognized poets, but its primary commitment is still to discover new voices. In recent years, over a third of the poets published have been new to the magazine. Annual translation issues deepen readers’ engagement with foreign-language poetry, and regular Q&A features present conversations with poets about their work.“

Имајући у виду тек назнаке, кратке, чак и за информацију штуре податке о часопису који је имао тако битан утицај на деловања многих песника, на промоцију и истицање важности поезије и уметничког стварања, афирмацију изражавања кроз стих, очување традиције, проширивање граница појма модерности, стиче се утисак, чак шта више, стиче се одлучан став да се рад и истрајност, вера у мисију, алтруизам и идеализам, увек исплате.

Недељно, седам до осам пута посетим сајт часописа, уз помоћ опције за претраживање откривам нове песнике, увек запањена количином података. Све се чини једноставно, лако, као да је свима дата шанса – и онима који су писали поезију, и онима који су писали о поезији. И насловне стране сведоче о таквој уређивачкој политици. Графички дизајн часописа прилагођен је тренутку, времену просечног читаоца, а  опет, поседује дозу строгости, елементе који упркос својој поп форми, упућују на традиционалне амблеме поетских слика.

Пегаз је заштитни знак магазина, митски коњ као симбол инспирације и трансцеденције. Наредне приказане насловне стране старе су тек неколико година, старије нисам успела да пронађем. Оне садрже, као што сам већ поменула, појаве које везујемо за поезију и песнчку свакодневицу – пса, фотељу, биљку, лампу. Друге пак могу и не морају бити у вези са тематским одређењима песама, али посматране и саме за себе, имају вредност која је добро осмишљен путоказ ка садржају броја.

Одувек су постојала два занимања за која сам знала да сам рођена. У међувремену, радила сам толико различитих ствари које су биле одговор на моју жељу за искуством и променом, при томе ни у једном тренутку не заборављајући шта ја заиста желим, чему заиста могу да допринесем. Како је Вилијам Блејк мој духовни отац, фанзинашки DIY начин  презентације сопственог рада није ми био стран. И да не живим у добу интернета, ја бих своје текстове и поезију сама штампала, преписивала и дистрибуирала.

Прича о овом магазину је нешто и слично и супротно. Магазин је основала једна особа у времену не баш наклоњеном поезији. Сама је пронашла финансијере, окупила екипу сарадника, ступала у контакт са песницима, проналазила илустраторе, преговарала са штампарима и давала им инструкције. Са друге стране, трајност магазина доказ је како мисија поједница може бити доследно спроведена и остварена једино уз помоћ колектива, уз помоћ других, вероватно подједнако креативних, способних и организованих људи. Зато ће овај часопис остати моја трајна инспирација, добар пример афирмације, вере, креативности и рада.

Препоруке:
1, 2