Родитељски кофер Орхана Памука

Тко год осјећа потребу да животу даде неки смисао, најмање једном у животу пропитује значење мјеста и времена у којем се родио. Какво значење има то што сте рођени у том и том дијелу свијета, тог и тог датума? Је ли нас правично запало оно што добивамо као згодитак на лутрији – баш та обитељ, та земља, тај град, све оно што требамо завољети јер то од нас очекују, и што на крају и заволимо свим срцем и душом? Будући да сам рођен у Истанбулу који је сможден, осиромашен и скрхан тугом старио и венуо под пепелом и остацима једнога урушеног царства, остацима који се и сами све више урушавају, повремено осјећам као да ме је задесила зла коб. (Ипак, један унутарњи глас говори да је то заправо срећа.) Орхан Памук – „Истанбул“

У једном од раних дела једне веома популарне српске књижевнице главна јунакиња, још увек девојчица, после мајчине смрти нема никаквих емоционалних реакција, тупост је једино што ју првих неколико дана, па и месеци, прожима после „немилог догађаја“. Онда, након неког времена, десило се нешто што је проузроковало страховиту реакцију, ону коју би свако очекивао, како то патетичне претпоставке сугеришу, одмах по сазнању да је вероватно најбитније биће у вашем животу нестало, да је, грозне ли речи! – умрло. Јунакиња једног топлог и пријатног поподнева, из непознатих разлога, одлази у подрум куће у којој је становала и тамо, већ на почетку просторије, затиче кофер са старим стварима своје мајке. Ту проналази махом гардеробу по којој претура да би, у једном тренутку, рукама напипала старе мајчине ципеле. Јунакиња их полако вади из безобрличне масе и по некаквом необјашњивом правилу одмах окреће. Тада, јунакиња сазнаје, по први пут, да су једине ципеле које је њена мајка носила последњих дана свог кратког живота, заправо имале бушно дно.

У коферу свог оца или мајке дете не мора затећи пријатан садржај. Нажалост, или на срећу, непријатност најчешће долази после, онда када родитељ није жив. То може разочарати или подстаћи. За писце су њихови родитељи неисцрпна грађа, нарочито родитељи које писац није довољно добро упознао, али које, баш из тог разлога непознанице, сада може да конструише, изнова ствара и кроз стваралачки процес упознаје. Кофер је метафора онога што је живот, или бар онога што га је већим делом чинило. Садржај кофера оца турског нобеловца Орхана Памука је далеко другачији од кофера мајке поменуте јунакиње, али је и он, баш као и у првом примеру, резултат детета, његове списатељске интенције, дара запажања и, што је најважније, он је резултат упорности памћења. Прошлост увек своје место, са правом или не, жели у садашњости и будућности.

Ако је кофер садржај нечијег живота, онда је отац је оно прошло у нама, оно што је наследство предака, традиција, култура из које потичемо и која нас, хтели ми то да прихватимо и признамо или не, обликује и одређује. Са тим у вези појављује се проблем идентитета. Како прихватити и учинити садржај прошлости инхерентним али му не допустити да управља нашим бићем и да нам одређује садашњост и будућност. Родитеље, као и земљу у којој смо рођени, не можемо да бирамо. При сазнању те чињенице теорија о предестинацији скоро па да може постати прихватљива. Али, свет је и доживљавао изнова мале и велике прогресе управо зато што појединац није желео да прихвати идеју предестинације, идеју да је његова судбина унапред одређена и да начин на који ће проживети свој живот није у моћи његове индивидуалне воље.

Сви наслеђујемо очев и мајчин кофер. Садржаји у њима подједнако утичу на наша схватања и разумевања њих, али и нас самих. Подједнак је проблем када са микро нивоа пређемо на макро ниво, када са родитеља пређемо на културу државе у којој смо одрастали и која нас је васпитала (чак и онда када се одричемо њеног васпитања, то нас је она васпитала да тако реагујемо). Проблем Орхана Памука управо је у томе. Традиција и култура из које потиче и традиција и култура чије је утицаје Турска трпела током његовог одрастања далеко су једна од друге. Разапетост на том нивоу није пожељна, с обзиром на какве тектонске поремећаје личности може довести, али је од Памука начинила писца, и то не било каквог писца. Његов говор одржан по прихватању Нобелове награде управо је, сликовито и скоро фикционално предочено искушење прихватања садржаја који нам се не мора нужно допасти, али који би требало, нарочито ако је реч о уметнику, преокренути у споствену корист прилагодивши га свом свету речи.

Препорука: Нобелов говор Орхана Памука – Кофер мога оца

Слике: Пол Сезан, Дечак у црвеном прслуку, 1890.

Ana Arp

Ana Arp je autorka umetničkog projekta A.A.A. Jedna je od prvih u svetu koja je formu sajta počela da koristi kao mogućnost za oblikovanje sopstvenog umetničkog dela. Sadržaj na sajtu stvara autentičan jezik čiju je kombinatoriku omogućila savremena tehnologija koja iz dana u dan biva sve jači medijator između nas i umetnosti, nas i stvarnosti, menja nam život i uspostavlja nov način recepcije. Sadržaj sajta čine reči i slike koje tek zajedno, i u istom kontekstu posmatrane, nalik predmetima u kabinetu kurioziteta, tvore potpuno novu realnost, nov jezik, nov način da se stvari vide i dožive.