Рене Магрит и Жоржет Берже

renc3a9-magritte-with-his-wife-georgette-berger-1.jpg

Жоржет и Рене Магрит 1920. године

Љубав белгијског сликара Рене Магрита и његове супруге Жоржет на основу ових фотографија чини се другачијом у односу на мотив који је сликар често понављао: пар који се љуби има белим велом прекривена лица. Отуђење, немогућност коначне спознаје другог, иронична дистанца у односу на схватање „романтичне љубави“, „далеко у нама“ које се опире потпуној предаји другоме, све то могу бити интерпретације Магритове слике Љубавници.

Прича Жоржет и Рене Магрита еквивалентна је односу Салвадора и Гале Дали, али са мање ексцентричности и медијске пажње. Приложене фотографије једна су страна новчића. Друга страна су Магритово загонетно, бизарно и необјашњиво збуњујуће сликарство при представљању парова. Рене и Жоржет срели су се када је сликар имао петнаест година. Жоржет је била његова муза и једини модел. Отпочели су везу 1920. године у Паризу, иако су се познавали још од 1913.

Ипак, њихов однос био је прекинут око 1936. године када је Магрит отпочео везу са Шејлом Леже, уметницом перформанса која се кретала у кругу надреалиста. Магрит је замолио једног свог друга да одвлачи пажњу Жоржет тако што ће се дружити са њом. То је водило до тога да су Жоржет и пријатељ започели везу. Не знамо коју народну изреку пре да употребимо када је овај љубавни случај у питању. Он, свакако, има нешто од надреалистичког хумора у себи.

Пар се помирио 1940, а њихов заједнички живот прекинула је Магритова смрт која је наступила 1967. године.