Uticaj Vilijama Blejka

William Blake - The Marriage of Heaven and Hell, 1790 -1793.

William Blake – The Marriage of Heaven and Hell, 1790 -1793.

The ancient tradition that the world will be consumed in fire at the end of 6,000 years is true, as I’ve heard in hell.  The whole creation will be consumed, and appear infinite, and holy, where as it now appears finite and corrupt.  This will come to pass by an improvement of sensual enjoyment. If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is, infinite.

Stvaralački duhovi s lakoćom uspevaju da prebrode vreme i prostor, a tako je bilo u slučaju engleskog pesnika Vilijama Blejka, američkog pesnika i frontmena grupe The Doors Džima Morisona i američkog reditelja Džima Džarmuša. O uticaju Vilijama Blejka na poetske vizije Džima Morisona i film Dead Man Džima Džarmuša, pisao je Zoran Paunović.

Kao da je u svom rasterećenom lutanju kroz vreme i prostor Blejk posejao svoje tragove – za one koji će umeti da ih pronađu – na nekim s razlogom odabranim mestima, onima u kojima je skrivena praiskonski celovita i praiskonski jednostavna mudrost, kakvu je u stihovima valjda samo on uspevao da dotakne. Tridesetak godina posle Morisona, na te je tragove naleteo i Džim Džarmuš, koji je, izgleda, takođe bio iznenađen onim što je Blejk kao nauk mogao da ponudi i čitaocima izraslim iz kratkih pantalona. Orlovi gube vreme – saznajemo iz Blejkovih paklenih poslovica – onda kada pokušavaju da nešto nauče od vrana: orlovi treba da uče od orlova, poručuje Blejk ovom izrekom prožetom sasvim indijanskom metaforikom, i to od orlova koji se neće, kao albatrosi, spoticati o sopstvena nezgrapna krila. Strašnu simetriju Blejkovog tigra (ili orla, svejedno) spoznao je, dakle, u jednom trenutku i Džim Džarmuš. Tako je Blejkovo prisustvo u njegovom filmu postalo nešto mnogo veće od neobavezne skupine eruditskih pošalica; u tim se blejkovskim referencama zapravo ogleda smisao čitave priče.

Nisam uspela da pronađem detaljnije informacije o ovom video radu koji sa Blejkovim kultom kombinuje kult pop heroja 20. veka: Džima Morisona i Ijana Kertisa, frontmena grupa The Doors i Joy Division. Tu je, naravno, i Bob Dilen. Dodatak Blejkovom uticaju na pop kulturu 20. veka.