Вивијан Вествуд о значају уметности

Vivienne Westwood
Вивијен Вествуд

Моду не треба одбацити и разумети је као тривијалну појаву. Модна индустрија је изузетно проблематична појава нашег времена, она нарушава значај моде, као форме, као уметности, као артефакта културе и прошлости, и њу као такву треба критиковати. Међутим, мода у ужем смислу, као начин облачења и представљања себе посредством одеће, одувек је била значајна појава која је, као невербална комуникативна вештина, говорила много о ономе ко је ту одећу куповао или кројио. Она је сведочила о укусу, класном статусу, вештини.

У наставку следе речи Вивијен Вествуд о значају уметности које је изрекла приликом разгледања Волас колекције у Лондону. Музеј садржи дела рококо уметности, за све историчаре моде изузетно занимљивог перидоа који је највећу афирмацију добио у француској уметности. Енглеска креаторка, свесна положаја који данас модна индустрија заузима, нарушавајући статус креативности, угрожавајући права милиона радника, говори о уметности и одговорности.

Уметничко дело је прозор кроз који се посматра свет. Има онолико погледа колико је било уметника који су стварали у различитим историјским периодима. Свако доба види свет другачије.

Велика уметност је безвремена, она је визија коју можемо поделити било када. Она дотиче нешто суштинско у људској природи, полазишну основу за нашу имагинацију и естетско чуло.

Велика уметност има потенцијал да повезује људе. Она даје културу.

Уметност повезује прошлост, садашњост и будућност.

Ana Arp

Ana Arp je autorka sajta A.A.A