Једна песма Мери Шели

Рукопис песме „Absence“ Мери Шели

ABSENCE

Ah! he is gone — and I alone;
How dark and dreary seems the time!
‘Tis Thus, when the glad sun is flown,
Night rushes o’er the Indian clime.

Is there no star to cheer this night
No soothing twilight for the breast?
Yes, Memory sheds her fairy light,
Pleasing as sunset’s golden west.

And hope of dawn — Oh! brighter far
Than clouds that in the orient burn;
More welcome than the morning star
Is the dear thought — he will return!

Песма је написана на дан смрти њеног супруга, енглеског песника Персија Шелија. Све се десило у Италији, лета 1822. године. После виђања са Бајроном и Хантом, по олујној ноћи, Перси је одлучио да се чамцем врати ка свом пребивалишту. Удавио се у заливу La Spezia који се налази у северо-западном делу Италије, у близини Ђенове.

„The paper fell from my hands. I trembled all over“, написала је Мери када је прочитала Хантово писмо упућено Персију, које је стигло на њиову адресу пре њега. Мери је причитавши писмо схватила да нешто није у реду и почела је са потрагом. У Ливорну су јој рекли да су га видели како у чамцу напушта обалу. Упозоравања мештана о надолазећој олуји песник није схватао озбиљно.

Перси је Бајрона и Ханта напустио у понедељак а није се појављивао до петка, када је Мери примила Хантово писмо. Наредног дана јој је јављено да су олупине неког чамца пронађене у близини обале, али не и тело. Оно је испливало тек након две недеље од потонућа. Мери је после овог догађаја, претходно судбински најављеног смрћу њиховог детета у Венецији од дизентерије, септембра 1818, у писму пријатељици написала: „The scene of my existence is closed“.

Препорука: British Library Blog

Ana Arp

Ana Arp je autorka sajta A.A.A