Poljska poezija ponedeljkom poslepodne: Julijan Kornhauzer

Spaceman Jude 2

SVAKOG SLEDEĆEG DANA

Čekam na svaki sledeći dan
s nadom da ću saznati nešto
više o svetu. To isto svet
govori o meni.

PESNIČE, PREDNJAČI

Pesnici obično ćute onda
kad narod od njih očekuje
istinu. Pesniče, ne daj da te zavedu
prividi. Narod želi da čuje
samo ono što je sam izmislio. To
ima da bude njegova istina, a ne tvoja.
Zato ne povijaj vrat, idi ispred
tog očekivanja.

ODNOS

Neku noć posmatrao sam požar
robne kuće. Gorela su tri
gornja sprata, vatrogasna kola
postavljena su sa svake strane zgrade,
voda je ipak šikljala do visine
prvoga sprata gde još nije bilo
vatre. Pomislih kako odnos
vatrogasaca prema gorućem domu
odgovara odnosu kritičara
prema poeziji.

ZAŠTITNO PRIJATELJSTVO

Sedimo za stolom četvorica,
prijatelji smo, smejemo se,
šalimo, pravimo planove.
Dobro nam je dok tako sedimo.
Ali svaki od nas misli u sebi
kako je već drugačiji
no što je bio. To je istina ali
ko će je prvi shvatiti?

TRENUTAK NESIGURNOSTI

Golub spava.
Mesar spava.
Većina usnula.

Zašto?

Zar sam zaista
tako nedruštven?

JEDAČI KROMPIRA

Trbuh je možda pretežak ,
ali kakva jasnoća duha!
Posle tri minuta vraća se pamćenje
u koje su svi već posumnjali.
Zveče kašike, njihov zvučni glas
čuje se u celoj okolini.
Mama, koja stoji i gleda,
zahvata nožem tešku mast.
Krompiri joj se smeju
zlobnim okicama.

KAD JE U SOBI TOPLO

Slušam ploče s Benijem Gudmenom,
pijem čaj s limunom, imam bolesno
grlo, za trenutak uspeću da
zaboravim kako imam da izvršim
veliki zadatak. Dobro gnječim
limun, grizem režanj, razmišljam
da li dobro činim zaboravljajući
na svoje neprijatelje.

GOVORI ANDRE MARLO

Majski događaji bili su rezultat dvaju različitih procesa: studentskih manifestacija i talasa štrajkova. Revolucionarni pokret mogao bi da me uzbudi da se rodio iz spoja ta dva procesa. Studenti su zaboravili šta znači politička stvarnost. Vlast nije iluzija nego organizovana politička snaga. Studenti napadaju potrošačko društvo ne uviđajući u lemu je njegova suština. Povezao ih je element negacije, ali nisu znali protiv čega se bore (sličan problem postoji i među radničkom omladinom). Svi dobro znamo da su barikade bile pozorište. Da je vlada poslala tenkove, sve bi se brzo završilo. Brikade su bile simbol XIX veka. Po meni majski događaji pre označavaju kraj nego početak nekog razvitka.

MOJA ŽENA SPAVA, ILJIČU

Pariz, 1904. godina, Lunačarski pozdravlja Lenjina na stanici, slikar Aranson izrađuje Sokratov Portret, šušanj oglupelih pesnika, dame iz društva pokazuje se da su agentkinje stranih velesila, za šta se borio LEF, Merkulov vaja gipsano poprsje, viceve o Jevrejima dok se igra šah, Bog s konjskom glavom briše masne prste o kecelju, kvadratni šalteri partije, tu leži tesar, druže, a tamo neki Srbin, hrastovi časovnik iz doba fen-de-sjekla, u toj prostoriji nekoliko reka još bez naziva, možda Leta, zemlja seljacima, zemlja svima, Kručonih se bori za žargonske izraze, kao: dati po njušci, kako bi bolje izrazio revoluciju, ne jede, steže ruku, nema vremena, kako to, sveži grobovi radnika, Valton piše na krstu ćirilicom: glupak je ukras života, a u zagradama Gorki, poema „Lenjin“  je završena i Majakovski telefonira u staklaru pitajući za vreme književne večeri: na žalost, Vladimire Vladimiroviču – odgovaraju – zasad pravimo revoluciju, u Parizu je mart i toplo, Lenjin iz kuće izlazi na prstima da ne bi probudio ženu, budućeg ministra prosvete.

VOLFGANG LEFEVR

Dvadesetdevetogodišnji Lefevr bivši vođ zapadnoberlinske omladine  sada član partijske grupe proleterske levice ne može da postane asistent na berlinskom univerzitetu zato što je njegova disertacija „O istorijskom karakteru u ulozi metoda građanske sociologije na primeru dela Maksa Vebera“ izvikana za mistifikaciju i pokušaj levičarskog iracionalizma šta da radi Volfgang Lefevr se skija uči španski mnogo čita zna već dosta o poljskoj postavljam mu jedno pitanje zašto ti je toliko stalo do tog nameštenja nećeš da se posvetiš partijskom radu odgovara mi nisam više tako mlad.

JULIJAN KORNHAUZER

Rođen 1946. u Krakovu. Tu je završio škole i univerzitet. Jedan od najistaknutijih i najinteligentnijih predstavnika poljske pesničke avangarde. Romansijer, esejistaprevodilac. Počeo je da istupa kao član grupe „Sada“, koja je delovala u Krakovu, i koja je časno odbranila principe svog manifesta. Vrlo ambiciozni i obrazovani, pesnici ove grupe hteli su da načine oštar rez između sebe i pesnika koji su se formirali u nekoliko posleratnih pokoljenja poljskog pesničkog života. Svoje predhodnike, sve odreda i poimence, žestoko su optužili što su ustuknuli pred stvarnošću, grdeći himere daleke od poljske savremenosti. Sa njim u grupi delovali su još Zagajevski, Baranjčak i Krinjicki, da pomenemo neke od njih. Najznačajnije Kornhauzove pesničke knjige su: „Nastaće praznik i za lenjivce“, 1972 (setimo se za trenutak sudbine Brodskog), „U tvornicama izigravamo tužne revolucionare“, 1973, „Vanredno stanje“, 1978, i „Načelne teškoće“, 1979.

Prevod sa poljskog Petar Vujičić

Slika: Spaceman Jude