Dokumentarni film o Vermeru

Reditelj Džo Krakora snimio je 2001. godine dokumentarni film Vermeer: Master of Light čiji je narator Meril Strip. Film, ne posredstvom romansiranih biografskih činjenica, već posredstvom arhivskih dokumenata i mogućih značenja slika, pokušava da otkrije tehničke odlike i neke od biografskih nepoznanica ovog holandskog slikara. Izvanredno dostignuće u pokušaju otkrivanja života umetnika koga nazivaju hroničarem holandskog građanstva 17. veka.

Dokumentarni film o Vermerovoj slici Umetnost slikanja snimljen je u BBC produkciji i bavi se jednom od najpoznatijih slika na svetu koja se nalazi u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču. Na njoj je prikazn slikar, koga vidimo s leđa, i devojka sa lovorovim vencem na glavi, knjigom u jednoj ruci i trubom u drugoj. Umetnik i portretisana okruženi su brojnim predmetima: velikom mapom, otiskom glave – antičke maske – koja leži na stolu, a tu je i draperija koja scenu čini teatarskom pozornicom i stvara granicu. Svet postoji iza nje i svet postoji ispred nje.

Serija dokumentarnih filmova posvećenih umetnosti koja se zove Private Life of a Masterpiece bavila se „remek-delima“ zapadnog slikarstva. Ukupno je snimljeno dvadeset i devet epizoda a jedna od njih posvećena je i Vermerovoj iluzionističkoj slici, sa jednim od najlepših enterijera u istoriji umetnosti. Serija je snimana između 2001. i 2010. godine. Epizode su bile posvećene Mikelanđelovom Davidu, Munkovom Kriku, Rodenovom i Klimtovom Poljupcu, Rembrantovoj Noćnoj straži, Botičelijevom Proleću, Van Gogovim Suncokretima, Leonardovoj Tajnoj večeri, kao i mnogim drugim delima. Čitav spisak epizoda možete pogledati ovde.

Slika: Johanes Vermer, Pogled na Delft, 1660.


Posted

in

by