Časopis „Pariska revija“

Related image

The Paris Review jedan je od mojih omiljenih književnih časopisa od koga sam više puta pozajmljivala sadržaje, naročito one koji su se ticali intervjua sa umetnicima, a oni su samo još jedan od brojnih dokaza da je razgovor sa umetnikom u toj formi, zapravo, punopravni književni žanr.

Sve intervjue, tokom svih dekada, možete pregledati ovde.

Sam časopis je od početka svog osnivanja, početkom pedesetih godina 20. veka, podjednaku pažnju kao i sadržaju pridavao i formi pa je, shodno tome, dizajn naslovnih strana oduvek je bio bitan urednicima, među kojima je najpoznatiji bio Džordž Plimpton, jedan od njegovih osnivača.

 

Dizajn naslovnih strana ovog časopisa tokom decenija radilo je mnogo umetnika čija su dela bivala i predstavljana u datom broju. Trebalo bi obratiti pažnju na imena koja su se našla na mnogobrojnim naslovnicama. Neiscrpan izvor informacija, udžbenik iz teorije, kritike i istorije knjievnosti druge polovine 20. veka.

O Džordžu Plimptonu, osnivaču časopisa i jednoj od bitnih figura na posleratnoj američkoj umetničkoj sceni, snimljen je i dokumentarni film Plimpton! Starring George Plimpton as Himself a priloženi video njegov je trejler. Celokupnu vizuelnu arhivu časopisa kroz decenije možete pogledati ovde.