Razmišljanja o propustljivosti (skica)

ivo-wessel-freunde-von-freunden-4797

Naizgled okrutna scena asocira na bezbroj motiva. Mene je podsetila na pitanje koje sam postavljala: šta bi se desilo kada pojedinac ne bi imao emocije? Da li su isključivo one zaslužne za njegovu osetljivost, koju ja ovde poistovećujem sa „propustljivošću“.

U pitanju je SF postavka: šta bi se desilo kada bi neko mogao da živi, makar jedan dan, sa osećanjem empatije i moralnih načela, ali bez slabosti, iluzija i predstava koje emocije stvaraju? Kako bi se tada osećao i, najzad, kakva bi bila njegova percepcja ljudi i pojava?

Da li bi to bilo „prirodno“, i šta je zapravo „prirodno“? Kao što znamo, u prirodi retko ko umire prirodnom smrću već biva povređen i uništen od drugih, po pravilu jačih. Sada, kada smo usavršili (ili bar to pokušavamo) civilizacijske tekovine posredstvom zakona, teško je ubiti ili fizički povrediti bez adekvatne kazne, ali je, još uvek, lako povrediti nečija osećanja.

Ljudskoj agresiji nema kraja. Oblici izražavanja i manifestovanja iste različiti su i poseduju bezbroj formi. Učinak je uvek prisutan, ali uvek drugačiji. Kada gledam ovu sliku ja vidim nerešiv sukob dualiteta: meko-tvrdo, oštro-oblo, jako-slabo, nepropustljivo-propustljivo.

Sve spoljašnje u odnosu na subjekt probija. Slabosti doprinosi i on sam, „materijal“ od koga je, pasivan je, jer je nedovoljno otporan. Dakle, šta bi se desilo kada bi neko došao na ideju da iskoristi domete medicine i ubrizga sebi injekciju, na jedan dan, koja bi ga lišila emocija?

Upravo zbog ovakvih pitanja ne bih mogla da budem žanrovski pisac. Žanr podrazumeva formulu po kojoj je uvek ponuđen odgovor i (bar približno) rešenje, a ja ne verujem u rešenja i odgovore koji mogu da zadovolje obe strane.

Tekst: Ana Arp

Umetnik nepoznat. Kolekcionar: Ivo Wessel

Slika: Freunde von Freunden