Три видео рада Ролана Кјулвена о Дедалу и Икару

Ролан Кјулвен је савремени француски видео уметник који се одликује изражајном естетиком колажирања традиционалних визуелних представа са савременим технолошким достигнућима у области хемије, инжињерства, ваздухопловства. Ти визуелни артефакти, потом, бивају допуњени са различитим стиховима и музиком.

Кјулвен афирмише тамни, кјароскуро, барокни колоритет који, онда, ставља у службу визуелног утицаја Едварда Мејбриџа или Питера Гринавеја, онако како је колажирање, музику, гласове – творећи нови начин нарације и визуелног језика – овај редитељ остварио у филму Просперове књиге.

Први рад, Икаров лет, позајмљује мотиве из уметности Едварда Мејбриџа, истовремено славећи пионире летења, митске јунаке Дедала и Икара.

Други рад, Икаров пад, садржи женски глас који рецитује песму Вилијама Карлоса Вилијамса посвећену Икару и визуелно комбинује више мотива које везујемо и за Кјулвенове радове.

Трећи рад, Икарево потонуће, као да визуелно сведочи о другој страни мита о Дедалу и Икару. Авиони лете и слете (што је случај са Дедалом). Но, авиони и падају, а то је била Икарева судбина.

Уметник је, дакле, сагу о Икару поделио у три наративно-визуелне целине. Прва се односи на његов лет. Кјулвен је нагласио да је, према миту, Икар летео кроз четири ветра па је за сваки појединачно дата другачија звучна поставка.  Други део приче о Икаровој опсесивној жељи односи се на крах, на пад. Уметник исти посматра кроз енциклопедијско око, наводећи имена многобројних летача који су неславно завршили.

Ana Arp

Ana Arp je autorka sajta A.A.A