Елфриде Јелинек – Зашто Бригита није задовољна оним што има, то јест ничим? (одломак из романа „Љубавнице“)

једног дана бригита је одлучила да хоће још само да буде жена, само жена, и то типа по имену хајнц.
верује да ће од сада њене слабости бити вредне љубави, док ће њене снаге остати скривене.
хајнц на бригити не види, међутим, ничег вредног љубави, а и њене слабости сматра само одвратним.
бригита се сад негује због хајнца, јер кад је особа жена, онда је то пут без повратка, онда особа мора и да се негује. бригита би хтела да јој се будућност једног дана захвали младалачкијим изгледом. али бригита можда и нема будућност. будућност у потпуности зависи од хајнца.
када је човек млад, увек изгледа младо, када је човек старији, тада је ионако прекасно. ако човек тада не изгледа млађе, то подразумева немилосрдну осуду околине: није у младости предузео неопходне козметичке кораке!
зато је бригита урадила нешто што ће у будућности бити важно.
када човек нема садашњости, мора да се постара за будућност.
бригита шије грудњаке. када човек прави мале шавове, треба да их направи много. норма у сваком случају прописује минимум четрдесет. ако човек прави компликованији већи шав, не мора да их направи толико много. то је хумано и праведно.
бригита би могла да има многе раднике, али она хоће једино хајнца, који ће постати послован човек.
материјал је најлонска чипка са подлогом од танке пенасте гуме. њена фабрика има велики удео на тржиштима која су у иностранству, а има и многе шваље које долазе из иностранства. многе шваље престају са радом због брака, трудноће или смрти.
бригита се нада да ће једном престати због брака и трудноће. бригита се нада да ће је хајнц извући одавде.
све би друго било смрт, чак и да остане у животу.
за сада б. још нема ништа осим свог презимена, а у даљем току приче бригита ће добити хајнцово презиме, то је важније од новца и иметка, то може да прибави и новац и иметак.
прави живот, живот који сме да проговори када га питају, прави живот је живот након рада. за бригиту су живот и посао као дан и ноћ. овде ће, дакле, бити више речи о слободном времену.
хајнц у овом посебном случају значи живот. прави живот не само да се зове хајнц, него то и јесте.
осим хајнца нема ничега. нешто боље од хајнца за бригиту је апсолутно недостижно, нешто горе од хајнца бригита не жели. бригита се очајнички и рукама и ногама брани од пада. а пад, то је губитак хајнца.
бригита, међутим, такође зна да за њу нема ни напретка, ту је само хајнц или нешто горе од хајнца или шивење грудњака до краја живота. шивење грудњака без хајнца значило би већ сада крај живота.
потпуно је препуштено случају да ли ће бригита живети са хајнцом или ће утећи животу и пропасти.
у том погледу нема закономерности. судбина одлучује о бригитиној судбини. није важно шта она ради или јесте, већ је важан хајнц и оно што он ради и јесте.
бригита и хајнц немају своју причу. бригита и хајнц имају само посао. хајнц треба да постане бригитина прича, он треба да јој направи живот, па онда да јој направи дете, чију ће будућност опет обележити хајнц и његов посао.
прича о б. и х. није нешто што се постепено развија, она је нешто што се одједном ту створило и што се зове љубав.
љубав долази с бригитине стране. она мора да убеди хајнца да љубав долази и са његове стране. он мора да научи да сагледа да ни за нејга нема будућности без бригите. за хајнца, наравно, има будућности. он има будућност као електричар, и без бригите. електричне инсталације би могле да се постављају и да б. уопште није крај њега. могућ је чак и живот! може се чак ићи и на куглање без бригите.
бригита, међутим, има много задатака.
хајнцу стално мора да објашњава да без ње за њега нема будућности, а то је велики напор. осим тога, мора енергично спречавати да хајнц дође на идеју да би своју будућност могао да види и с неким другим. о томе касније.
то је напорна ситуација, али с добрим изгледима на успех.
хајнц жели да буде самосталан мали предузетник са сопствениом малим предузећем, и то постаје, односно, то ће постати. хајнц ће заповедати, бригита ће добијати заповести. бригита ће радије добијати заповести од сопственог мужа у његовом сопственом предузећу, које је помало и њено предузеће. само да хајнц једног дана не упозна неку високошколарицу, као на пример сузи! само да хајнц, за име бога, једног дана не поверује да је неко можда бољи него што ће бригита икада бити, да је такав неко бољи и за њега.
ако хајнц мисли да је то боље, треба да дигне руке од тога. најбоље би било, међутим, да то и не упозна, тако је најсигурније.
док бригита седи за својом шиваћом машином и шије стреч и осећа под прстима пенасту гуму, круту чипку и нови брус „вештичица“ у бојама сезоне, муче је ноћне море због некога ко још увек и не постоји али ко би ипак могао да налети на хајнца у лику нечег бољег.
бригита нема мира ни на послу.
чак и на послу мора да ради.
на послу не би требало да мисли, али нешто у њој непрекидно мисли.
бригита не може да направи ништа боље од свог живота.
боље од живота треба да дође од хајнца. хајнц може да ослободи бригиту од њене шиваће машине, бригита то не може сама.
али за то нема гаранција, зато што је срећа случај, а не закон, или логична последица властитог делања.
бригита хоће да јој неко обезбеди будућност. она не може сама да је произведе.
прича о томе како су се њих двоје упознали није важна. и сами њих двоје су неважни. они су буквално најбољи представници свега што је неважно.
често се сусрећу студенти и студенткиње, што је готово једно те исто, изузев пола. о таквим сусретима обично могу да се причају узбудљиве приче.
такви људи понекад имају чак дуг увод у причу.
иако је бригитин увод у причу изузетно неповољан за будућу акумулацију капитала, ипак је упознала хајнца, у чијим ће се рукама једнога дана акумулирати капитал. бригита је ванбрачна кћи мајке која шије исто што и бригита, односно грудњаке и стезнике.
хајнц је законити син камионџије и његове жене, која је могла да остане домаћица.
упркос тим непремостивим разликама б. и х. су се упознали.
у овом специфичном случају упознавање значи жељу за бекством, односно недопуштање бега и чврст стисак.
хајнц је научио нешто што ће му једног дана отворити читав свет, односно електричарски занат.
бригита никад није научила ништа.
хајнц је нешто, бригита је ништа, што би и други могли да буду, исто тако и без икаквог напора. хајнц је јединствен и хајнц је људима често потребан, нпр. код оштећења електричних инсталација, или када им је потребно мало љубави. бригита је замењива и непотребна. хајнц има будућност, бригита нема чак ни садашњост.
хајнц је за бригиту све, посао за бригиту није ништа до досадна мука. човек који воли бригиту је за њу све. човек који воли бригиту, а уз то је и неко, оптимум је који бригита може да постигне. посао није ништа зато што га бригита већ има, љубав је више, зато што тек мора да је тражи.
бригита је већ нашла: хајнца
хајнц се често пита шта то бригита има да понуди.
хајнц често помишља да нађе неког другог, неког ко би имао шта да понуди, као нпр. готовину или пословни простор за одговарајући локал.
бригита има да понуди тело.
поред бригитиног тела на тржиште се истовремено избацују и многа друга тела. бригити на овом путу помаже једино козметичка индустрија. и текстилна индустрија. бригита има груди, бутине, ноге, кукове и пичку.
то имају и друге, често чак и бољег квалитета.
бригита има младост, коју мора да дели са другима, на пример са фабриком и буком у њој и са препуним аутобусом. они изједају бригитину младост. бригита је све старија и старија, и све мање и мање жена, а конкуренткиње су све млађе и млађе и све више и више жене.
бригита каже хајнцу: потребан ми је човек који ће остати крај мене, који ће се бринути о мени, а ја ћу за узврат остати крај њега и бринућу се о њему.
хајнц каже да сере на то.
штета је што бригита хајнца толико мрзи.
данас, на пример, бригита клечи пред клозетском шољом у брвнари на малом плацу који припада хајнцу и његовим родитељима, на хладном поду.
овај под је хладнији
од љубави, која је врела и која се зове хајнц.
отац-камионџија је одсутан и бригита помаже у кући, што је једини начин да се умили, што значи да весело риба клозетску шољу четком за срање. пре пет минута је рекла да ће урадити то са задовољством. сада то већ више не ради са задовољством. мука јој је од свих тих гована која су се током недеље накупила у трочланом домаћинству.
хајнц ће ипак добити за жену, ако не секретарицу, високошколарицу, секретарицу, секретарицу или секретарицу, жену која је права жена, што значи да може примерено да изађе на крај са четком и њеним одвратним пропратним околностима.
код своје куће бригита уопште не помаже, то би значило да улаже капитал и радну снагу у мало предузеће које је унапред осуђено на пропаст и које ради са губитнком. безнадежно. безизгледно. бригита инвестира боље, тамо где нешто може и да се добије. потпуно нови живот.
пошто бригита нема много мозга исход је неизвестан.
менаџерима коначно помаже њихов мозак када нешто планирају. бригита је добила образовање само за своје прсте. и ништа више од тога. али који са рукама које висе на њима могу да потегну за троје, када морају. а морају. за хајнца.
бригита се увлачи у дупе хајнцовој мами. тамо налази само иста говна као и у шољи коју риба. али једног дана ће то све бити иза мене, а будућност преда мном. не, када говна буду иза мене, већ ћу бити у будућности. прво морам да стекнем статус који ће ми омогућити да уопште СМЕМ да имам будућност. будућност је луксуз. нема је баш много. ова мала епизода треба само да покаже да бригита може да ради, када мора.
а мора.

Извор: Елфриде Јелинек, Љубавнице, превела Јелена Костић Томовић, Паидеиа, Београд, 2009.

Слика: Трејси Емин

Ana Arp

Ana Arp je autorka umetničkog projekta A.A.A. Jedna je od prvih u svetu koja je formu sajta počela da koristi kao mogućnost za oblikovanje sopstvenog umetničkog dela. Sadržaj na sajtu stvara autentičan jezik čiju je kombinatoriku omogućila savremena tehnologija koja iz dana u dan biva sve jači medijator između nas i umetnosti, nas i stvarnosti, menja nam život i uspostavlja nov način recepcije. Sadržaj sajta čine reči i slike koje tek zajedno, i u istom kontekstu posmatrane, nalik predmetima u kabinetu kurioziteta, tvore potpuno novu realnost, nov jezik, nov način da se stvari vide i dožive.