А . А . А на отварању изложбе „Секвенце уметности“

У петак 16. августа 2019. године отворена је изложба „Секвенце уметности“ у Кући легата у Београду. Имала сам прилику да напишем текст за каталог и говорим на отварању.

Изложба ће бити отворена до краја августа и продајног је карактера. Детаљније о изложби можете погледати на сајту, инстаграм и фејсбук страници пројекта.

Следи мој текст из каталога, а затим и текст ауторки изложбе, Сузане Вуловић, Милене Апостоловић и Милице Лојовић.

*

На изложби која је пред вама бићете у прилици да видите радове двадесет четири уметника, рођена у распону од 1985. до 1995. године у Македонији, Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Србији и Словенији.

Уметници, просторно и временски блиски, својим радовима сведоче о праксама које су могли развити на матичним академијама, али и о одређеним културним, социјалним и историјским датостима и проблемима.

Осим набројаних „спољашњих чинилаца“ које можемо сматрати за утицај и заједнички именитељ ових међусобно веома различитих дела, како формално, тако и садржински, ту су, не смемо их занемарити, и они „унутрашњи чиниоци“: лично искуство и појединачни сензибилитети уткани у стваралачки поступак и у дело као његов крајњи резултат. Ту уочавамо различите егзистенције и догађања која су обликовала уметнике и њихову потребу за симболичким посредовањем стварности. Оно је на овом месту изражено кроз многе форме: уља на платну, инсталације, скулптуре, цртеже, видео радове, фотографију и перформанс.

Садржај ових форми је различит, у неким случајевима је апстрактан, у другим фигуративан. У неким случајевима веза назива дела и приказаног неодвојива је и само заједно посматрана творе могућа значења. Нека дела су концептуална у мери да идеја превазилази материју и допуштају посматрачу асоцијативно одношење према виђеном. Многа од дела фокусирају се, кроз афирмацију симбола, на поруку, ангажовано коментаришући ишчашења и неправилности друштвене стварности. Нека од дела баве се оним што је сликарству одувек инхерентно: бојом, њеним деловањем на посматрача или њеном употребом односно могућношћу изналажења нових слојева и тонова.

Ова изложба јесте и врста непретенциозног генерацијског пресека, без амбиција уметника и кустоса на исцрпност и коначно дефинисање. Лепота стваралаштва је у несводивости и различитости. Изложба је и сведочанство о савременом стваралаштву на просторима некадашње Југославије, темама, формама, идејама и сензибилитетима младих уметника са ових простора. Занимљиво ће бити пратити њихов развој и у годинама које ће уследити.

„Секвенце уметности“ је ауторски пројекат којим се представљају двадесет четири млада уметника са територије Балкана.

Циљ пројекта је транснационална мобилност културних и креативних актера који имају потенцијал да изврше утицај на културу.

Изложба има за циљ умрежавање младих уметника и настоји да покаже разноликост и сличност стваралаштва уметника из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Македоније.

Изложбу одликује мултимедијална разноврсност, поштовање индивидуалних уметничких пракси и поетика. Изложба се ослобађа тематских оквира који су постали стереотип за излагање на групним изложбама.

Пројекат „Секвенце уметности“ жели да публици представи ехо једног времена који је остао записан у делима уметника. Дела ових уметника представљају својеврстан рез у времену.

Уметници који учествују на изложби су: Александра Ацеска (Македонија), Милена Апостоловић (Србија), Невена Косовић (Босна и Херцеговина), Романа Пехар (Словенија), Данка Терзић (Босна и Херцеговина), Доротеја Ерхатић (Словенија), Луција Жути (Хрватска), Ивана Бајцер (Хрватска), Сузана Вуловић (Србија), Смиљана Чурић (Србија), Зорана Милићевић (Србија), Милица Лојовић (Босна и Херцеговина), Аља Кошар (Словенија), Милош Вучићевић (Србија), Марко Јањушевић (Црна Гора) Радивој Милић (Босна и Херцеговина), Марио Ромода (Хрватска), Маја Гајић (Србија), Марија Нешковић (Србија), Владимир Томић (Босна и Херцеговина), Кристијан Јованоски (Македонија), Златан Грачанац (Србија), Марија Конеска (Македонија), Лука Јоксимовић (Црна Гора).

Ана Арп

Ана Арп је ауторка уметничког пројекта А . А . А. Једна је од првих у свету која је форму сајта почела да користи као могућност за обликовање сопственог уметничког дела. Садржај на сајту ствара аутентичан језик чију је комбинаторику омогућила савремена технологија која из дана у дан бива све јачи медијатор између нас и уметности, нас и стварности, мења нам живот и успоставља нов начин рецепције. Садржај сајта чине речи и слике које тек заједно, и у истом контексту посматране, налик предметима у кабинету куриозитета, творе потпуно нову реалност, нов језик, нов начин да се ствари виде и доживе.