Сексуалне персоне Луизе Чиконе (перверзија)

Луиза Чиконе је право име певачице која наступа под псеудонимом Мадона.

Остаје отворено питање да ли бисмо могли, када је реч о њеној књизи Sex, говорити о једној особи. Можемо говорити о појединачном телу које се појављује у низу различитих улога којима приказује или нарушава одређене сексуалне стереотипе, табуе, конвенције, на врло отворен, скоро порнографски експлицитан начин. Сама књига не истиче конкретну индивидуу у први план, већ тело. Оно је у функцији различитих персона (маски) које Луиза Чиконе користи како би стереотипе настале у друштву поводом сексуалности, нарочито женске, разбила, довела у питање, продубила и визуелно о њима експлицитно сведочила.

Књига Секс појавила се 1992. године, била је праћена албумом Еротика, синглом Justify my Love, који је за Мадону компоновао Лени Кравиц, као и компилацијом денс хитова Immaculate Collection, која се појавила нешто раније, што је алузија на Immaculate Conception односно безгрешно Богородичино зачеће. У оквиру албума Еротика, истиче се спот за истоимену песму, у коме су коришћене секвенце са снимања књиге, као и спотови за песме двосмислених назива: Deeper and Deeper и Bad Girl.

Камил Паља, америчка критичарка италијанског порекла (исто као и Мадона или Софија Копола која се појављује у њеном споту Deeper and Deeper), написала је читав текст за The New York Times поводом Мадонине песме и спота Justify My Love. Ево значајног одломка:

Тај видео је порнографски. Декадентан. И чудесан.

„Justify My Love“ је права авангарда. Тај спот представља софистицирану европску сексуалност какву нисмо видели од доба великих филмова из педесетих и шездесетих.

„Justify My Love“ је страсна драматична представа која изазива језу, а чији су учесници изнурена андрогина створења, заробљена у декадентном сексуалном подземљу. Хипнотичке слике овог спота надахнуте су садомазохистичким филмовима као што су „Ноћни портир“ Лилијане Кавани и „Сумрак богова“ Лукина Висконтија. То је изопачени свет фотографа Хелмута Њутна и Роберта Меjпелторпа, пун скривеног значења.

Наредни цитирани стихови припадају различитим Мадониним песмама у којима је вербализовала оно што је, потом, визуелно уобличено. Они више нису посматрани само као стихови већ и као референце у поп култури.

I’ll teach you how to fuck.

There is certain satisfaction in a little bit of pain.

Poor is the man whose pleasure depends on a permission of another.

With you I’m not a fascist
Can’t play you like a toy
And when I need to dominate
You’re not my little boy

Фотографије књиге Секс радио је Стивен Мајсел, модни фотограф који је углавном ангажован око италијанског издања часописа Vogue. На пројекту су учествовали Наоми Кембел, Ванила Ајс, Изабела Роселини, Тони Вард. Уметнички директор читавог пројекта био је Фабиен Барон, иначе дугогодишњи уредник Ворхоловог часописа, недавно угашеног, The Interview.

Књига је по себи добро дизајниран предмет, са металним корицама и спиралом, различитим фонтовима и дизајном. Књига има наративни и концептуални садржај, а била је упакована у посебну фолију, што је био савршен финансијски трик. Она је замишљена као колекционарско издање тако да уколико поцепате омот да бисте дошли до саме књиге на неки начин већ сте оштетили књигу што је условило многе да купе најмање два примерка. Данас је ову књигу немогуће наћи у књижарама или галеријама, а ако је доступна, цене су веома високе. Праве колекционарске.

Цитат: Камил Паља, Секс, уметност и америчка култура, превела Слободанка Глишић, Цептер, Београд, 2002.

Извор фотографија: Achtung Photography

Ana Arp

Ana Arp je autorka umetničkog projekta A.A.A. Jedna je od prvih u svetu koja je formu sajta počela da koristi kao mogućnost za oblikovanje sopstvenog umetničkog dela. Sadržaj na sajtu stvara autentičan jezik čiju je kombinatoriku omogućila savremena tehnologija koja iz dana u dan biva sve jači medijator između nas i umetnosti, nas i stvarnosti, menja nam život i uspostavlja nov način recepcije. Sadržaj sajta čine reči i slike koje tek zajedno, i u istom kontekstu posmatrane, nalik predmetima u kabinetu kurioziteta, tvore potpuno novu realnost, nov jezik, nov način da se stvari vide i dožive.