Godinu dana jedenja jabuka

Pre tačno godinu dana, dvadeset petog septembra 2019. godine, štampar mi je doneo nekoliko kutija u kojima su bili primerci moje druge knjige koju sam naslovila Jabuke. U pitanju je knjiga priča, ukupno ih je šest, nastajale su u razmaku od dve godine, od leta 2017. do leta 2019.

Teodora Kovrlija, urednica online časopisa Plezir prva me je kontaktirala i predložila mi da objavimo jednu priču. Njoj se dopala Ostrvo pa smo istu objavile u 74. broju koji je izašao novembra 2019. Priču možete čitati ovde (strana 110).

Milena Ilić Mladenović i Aleksandra Jovičić, urednice elektronskog časopisa za književnost i umetnost Libartes kontaktirale su me i izrazile želju da objave jednu priču. U 18. broju, čija je tema borba, objavljena je moja priča Konj. Možete ju čitati ovde.

Željko Belinić me je pozvao da objavim jednu priču u njegovom časopisu Čovjek-časopis. Njemu se najvšie dopala Pčele. Priču možete čitati ovde.

Mirko Jovanović, urednik časopisa Slovopolis, kontaktirao me je i izrazio želju da objavimo jednu od priča. Odlučili smo se za priču Škola. Možete ju čitati ovde.

U štampanom izdanju časopisa Sent objavljena je priča Konj. Kritičarka Tijana Koprivica me je nagovorila da ju pošaljem, temat je bio o životinjama.

O knjizi su pisali Stefan Tanasijević, Viktor Škorić i Muharem Bazdulj.

Zahvalila bih Siniši Lekiću koji je prvi pomno čitao moje priče. On je autor moje zvanične fotografije kojase našla u knjizi i tehnički je pripremio knjigu za štampu.

Zahvalila bih se i Manueli Rađenović, lektorki, koja je uvek imala na umu bolji sinonim od mene i predlog kako da rečenica bude jednostavnija a efektnija.

Hvala i čitaocima, ja verujem u njihov stvaralački doprinos. Čitanje je kreativni čin podjedanko kao i pisanje. Neki od čitalaca Jabuka napisali su sledeće:

Pesme su me inspirisale a priče iskreno dirnule. Pišite! – Marija Đurić, slikarka

Na času literarno-novinarske sekcije čitala sam đacima osmog razreda priču „Pčele“. Bili su šokirani krajem ali mislim da će tu priču upamtiti. – Nina Kadić, profesorka srpskog jezika

Oboma nam se dopala estetika i vizuelni identittet knjige, korica i preloma. Minimalistički, a sa jakim utiskom. U tom maniru su i priče. – Haris i Ilda Imamović, pravnik i psihološkinja

Besmisao kao nit koja povezuje ove priče razara široko prihvaćenu ideju da se stvari dešavaju sa razlogom. Tvoji junaci, najčešće deca kao čista i nevina bića, stradaju bez krivice. Dopada mi se aluzija na Čehovljevu „Šalu“, materijalizacija naših želja, makar i umišljena u priči „Bicikl“. Ona me je po osnovnom motivu podsetila na roman Slavenke Drakulić „Optužena“ u kome je sjajno obrađena tema roditeljskog nemara. – Aleksandra Jovičić, pesnikinja

U mesecu novembru sreo sam se sa jednim zanimljivim čovekom. Odlučio sam da mu ispričam priču koju sam nekoliko dana pre susreta pročitao, veoma me je dirnula. Radi ose o priči iz knjige „Jabuke“. Usledilo je gotovo šamansko iskustvo u trajanju od dva sata koje ću zauvek pamtiti a krenulo je pričom o konju koji se davi. – Igor Mirčev, psiholog

Dizajn i propratne ilustracije za ovaj tekst  osmislila sam ja, vodeći se sledećim uzorom: crno-belim ekspresivnim koricama prvog kola biblioteke Kentaur koja je bila posvećena naučno-fantastičnoj književnosti. Sirov font kucaće mašine, jak kontrast, ekspresivnost lica, crno-bela estetika, renesansna čudovišta sa Severa, sve me je to inspirisalo jer mislim da se amalgam tih vizuelnih predstava atmosferski savršeno uklapa u moje priče.

Ana Arp

Ana Arp je autorka umetničkog projekta A.A.A. Jedna je od prvih u svetu koja je formu sajta počela da koristi kao mogućnost za oblikovanje sopstvenog umetničkog dela. Sadržaj na sajtu stvara autentičan jezik čiju je kombinatoriku omogućila savremena tehnologija koja iz dana u dan biva sve jači medijator između nas i umetnosti, nas i stvarnosti, menja nam život i uspostavlja nov način recepcije. Sadržaj sajta čine reči i slike koje tek zajedno, i u istom kontekstu posmatrane, nalik predmetima u kabinetu kurioziteta, tvore potpuno novu realnost, nov jezik, nov način da se stvari vide i dožive.