Spektakl vajmarske dekadencije: O filmu „Metropolis“ Frica Langa

Metropolis je knjiga koju je 1925. godine napisala nemačka književnica Tea fon Harbou. Na osnovu tog romana, dve godine kasnije, Fric Lang, njen tadašnji suprug, snimio je klasik filmske umetnosti i vodeću oznaku vajmarske kinematografije.

Metropolis (1927) je izuzetno spektakularan film. Pod spektakularnim podrazumevam čitav seting, kulise kroz koje i ispred kojih se kreću junaci, način na koji je grad Metropolis zamišljen, način na koji glumci glume, a koji je prenaglašeno ekspresivan i lišen bilo kakve naznake „prirodnog“. Pokreti i gestikulacija su ovde na granici plesa i avangardnog baleta.

Fantastičnu artificijalnost ovog nemog filma, čiju „nemost“ nadoknađuju drugi elementi, i koju skoro da ne primećujemo, ističe više antologijskih scena:

  • prikaz grada iz daleke budućnosti (radnja je smeštena u 2026. godinu)
  • prikaz Vavilonske kule u središtu grada
  • prikaz Moloha, božanstva kome deca bivaju žrtvovana, a koji se pojavljuje pred glavnim junakom kao vizija u formi ogormne mašine kojoj su data obličja sfinge
  • prikaz žene-robota
  • prikaz seksualne dekadencije („Vavilonska bludnica“ u čuvenom kostimu na zabavi bogatih)
  • prikaz religioznih i revolucionarnih zanosa masa – radnika koji su izjednačeni sa prvim hrišćanima
  • prikaz potopa, poznatog biblijskog motiva.

Metropolis sadrži mnoštvo aluzija na starozavetne i novozavetne priče. U filmu je istaknuta potreba čovečanstva za mesijom, za onim koji će uspostvaiti pravdu na ovome svetu kroz pomirenje uma (vlasnika fabrika) i ruku (radnika). Taj medijator mora biti srce, a srce se ogleda, pre svega, u duhovnom pomirenju suprotstavljenih strana. Radnici su u potrazi za srcem, Marija, njihova duhovna vodilja i predvodnica im obećava da će se to srce pojaviti pred njima, ona ih teši, ona ih ubeđuje da budu strpljivi: njihov spasitelj će sigurno doći.

Metropolis je distopijski grad. Distopija je negativna utopija. Ako je utopija idealno društvo koje predstvalja dobrobit i jednakost svih ljudi, distopija je sve suprotno, ona je mračno i nepravedno mesto, organizovano strogo, naročito po pitanju klasa, tako da je piramidalne stupnjeve društva nemoguće prevazići. Svaka klasa zna gde joj je mesto i u njemu, zarobljena, provodi svoj život.

Metropolis, u njegovim katakombnim delovima, nastanjuju radnici. Oni nikada ne izlaze na površinu, u gornje delove grada. Njih je mnogo, oni rade mnogo, iscrpljeni su, iznemogli od rada i straha zbog moguće greške koja bi dovela do kolapsa velike mašine („Moloha“). Među radnicima ima i reakcionarnih, onih koji su odaniji kapitalisti i imaju više razumevanja za vlasnika nego za svoje drugove sa kojima istu dele sudbinu. Ta nepravda i činjenica otvorene eksploatacije biće do kraja filma destabilizovana: uspostaviće se snažna uzajamna uslovljenost radnika i vlasnika kapitala.

U gornjim delovima grada su bogati. Otac glavnog junaka je najbogatiji čovek Metropolisa kome u ostvarenju mnogih ciljeva pomaže jedan naučnik. Kapital i tehnologija, kao direktan proizvod nauke, nerazdvojni su. Sin najbogatijeg čoveka grada nema nikakvu predstavu u kakvom stanju se nalazi grad i kakva klasna ustrojenost njime vlada. On vreme provodi u zabavi, u frivolnom dangubljenju, sve dok jednog dana ne vidi Mariju, devojku koja se brine o deci radnika. On ju prati i saznaje da je upravo ona jedina uteha tim ljudima. Ona sa njima razgovara, teši ih, savetuje da izdrže i budu strpljivi: njihov spasilac će uskoro doći. Sin se tada po prvi put osvrće oko sebe i zainteresuje se za posao svoga oca, za radnike i za njihovu decu. On uviđa nepravilnosti, posebno kada otac pred njim, bez imalo sažaljenja, otpusti jednog radnika koji zbog otkaza želi da se ubije. Njegov život bez posla i posle tog poniženja više nema smisla.

Freder, sin Joha Fredersena, silazi među radnike, počinje da radi sa mašinama, shvata koliko je posao težak i iscrpljujuć. Istovremeno, naučnik, čije je ime Rotvang, pokušava da vaskrsne mrtvu Hel, ženu u koju je i sam bio zaljubljen, ali koja se udala za Joha i koja mu je rodila sina, Fredera, našeg glavnog junaka. Bogataš i naučnik silaze u katakombe, među radnike, i vide Mariju koja sa njima razgovara. Fredersen nalaže Rotvangu da svom robotu podari Marijin lik koji bi se, postepeno, ponašao u suprotnosti od prave Marije, uništio njenu reputaciju među radnicima i sprečio bilo kakvu radničku pobunu. Međutim, naučnik planira nešto sasvim suprotno: da iskoristi ženu-robota kako bi ubio kapitalistu i preuzeo vladavinu nad gradom. Naučnik kidnapuje Mariju i njen lik daruje robotu, koga humanizuje na taj način, ali sa zlokobnim i naopakim namerama. Žena-robot u liku Marije zaista podstakne radnike, svojim zapaljivim govorima, ne blagim i trpeljivim, već buntovnim i provokatorskim, na pobunu, nerede, haos i revoluciju.

I dok radnici uništavaju mašine, dok uništavaju vlasništvo u čijem stvaranju su učestvovali, njihova deca su sama. Zbog neodržavanja mašina u donjim delovima grada dolazi do velikog potopa. Kako će, bez dece i imovine, živeti, pitaju se radnici. No, već je kasno, šteta je učinjena. Egzistencija u stalnoj pobuni, u rušenju i revoluciji nije moguća. Radnici, shvativši da su prevareni, lažnu Mariju stavljaju na lomaču i ona u bunilu i ekstazi gori. Prava Marija, pak, beži iz labaratorije ludog naučnika, nju oslobađa Freder, koji je u nju i zaljubljen, koji naučnika, na kraju ubije tako što ga u borbi gurne sa vrha katedrale. Freder i Marija potom zajedno spašavaju decu od potopa. Najzad, Freder, sin kapitaliste, postaje upravo taj medijator između ruku i uma, između kapitaliste i radnika. On je to srce koje harmonično i u potpunom sjedinjenju spaja dva oprečna i suprotstavljena elementa ovoga sveta, on je taj koji od distopije Metropolisa pravi idealnu utopiju.

Ovaj film je, u svom konačnom razrešenju, utopijska priča koja u religijsko i alegorijsko ruho, na jedan vizuelno izvanredan način, zaodeva priču o kapitalizmu i socijalizmu, njihovom suživotu i pomirenju. Film sa svojom pričom je odraz stalnih trenja unutar samog nemačkog društva i realnog iskustva njegovih građana, naročito pred 1933. Film, čini se, afirmiše plemenitu ideju koja u jednom ogrubelom svetu, i s obzirom na iskustvo koje je svet od 1927. pa do danas prošao, ne zvuči toliko plemenito, koliko naivno.

Mi se, najzad, pitamo: šta je ono što čini da mi i danas volimo ovaj film – njegova poruka, njegov ideološki sloj, ili njegova vizuelna magija, koja je, možda, jedna mnogo delotvornija i trajnija ideologija?


Posted

in

by