Коначно неко духовит! Маурицио Кателан и Томазо Дебенедети као савремени дадаисти

Дадаизам је надстилска и надисторијска појава. И данас постоје дадаисти, њихово деловање није се завршило у кабареу Волтер, а међу њима суперзвезда тог света бизарности и апсурда јесте италијански савремени уметник Маурицио Кателан.

Кателан је enfant terrible савремене уметности које се креће на трагу сензационализма и провокације. Он је познат по хиперреалистичким скулптурама и по инсталацијама. Пре излагања златне wc шоље у Гугенхајму, коју је назвао Америка, и банане преко које је залепио сиву траку – инстаграм сензације од пре годину дана коју је продао за сто педесет хиљада долара – прославио се делом Девети сат (La Nona Ora) из 1999. године.

У питању је приказ папе Јована Павла II кога је ударио метеор. Папа се грчевито држи за крст који му је у рукама, метеор га је оборио, прикљештивши му ноге, његове црвене Прада ципеле се пресијавају, док му је одора нетакнута, а очи грчевито склопљене.

Осим потпуно бизарног начина на који је поглавар католичке цркве представљен, веродостојност бизарности сведочи и стакло око папиног тела које хигијеничари музеја не смеју да додирну или усисају док свакодневно чисте црвени тепих на коме је воштана фигура.

Дело се одликује црним хумором – понекад и најсветији човек католичке цркве и божији представник једноставно нема среће па баш њега од свих људи на земљи удари метеор.

Кателан истиче да је он певао у црквеном хору, да ово није антирелигиозно дело нити критика католичке цркве већ израз снаге вере јер се папа, упркос тако окрутном страдању, чврсто држи крста – који је ударом, видимо, неоштећен. Није реч о бласфемији већ о величини и светости патње, а она је изузетно значајна за хришћански контекст.

Кателан је суперстар цивилизације спектакла у којој живимо и ја бих га поредила са још једним Италијаном, а његовим вршњаком: у питању је Томазо Дебенедети, новинар познат по свесном лансирању лажних вести (fake news) посредством твитера, на најосетљивије теме.

Његове лажне вести преносили су (такозвани) најозбиљнији медији данашњице као што су NY Times и Guardian, без да их је ико претходно проверавао. На пример, лансирао је вест да је сиријски председник Асад мртав, што је изазвало скок цене нафте на светском тржишту и да је Ратко Младић умро у Хагу, то је објавио почетком 2020, што су неки медији одмах пренели.

Годинама је подметао лажне интервјуе водећим италијанским часописима. Тако је он „интервјуисао“ Горбачова, Сарамага, Љосу, Далај Ламу и папу Бенедикта XVI. Познат је и по томе што прави лажне „званичне“ профиле Боба Дилена, Филипа Рота, Џонатана Френзена и Камил Паље а „озбиљни“ светски медији и портали те „изјаве“ преносе.

Дебенедети намерно изазива колективну панику и дезинформације да би разоткрио колико је лако у ери друштвених мрежа медијима, новинама и изворима информисања да манипулишу људима. Он је, стога, одлучио да манипулише њима.

По линији црног хумора и потпуне бизарности, као и поимања стварности која се не разликује од кабареа и театра апсурда, ја поредим Кателана и Дебенедетија, двојицу дадаиста друге генерације, које, на крају крајева, и ценим јер говоре много о нашем времену. Апсолутни хероји друштва спектакла у коме живимо!

Ana Arp

Ana Arp je autorka umetničkog projekta A.A.A. Jedna je od prvih u svetu koja je formu sajta počela da koristi kao mogućnost za oblikovanje sopstvenog umetničkog dela. Sadržaj na sajtu stvara autentičan jezik čiju je kombinatoriku omogućila savremena tehnologija koja iz dana u dan biva sve jači medijator između nas i umetnosti, nas i stvarnosti, menja nam život i uspostavlja nov način recepcije. Sadržaj sajta čine reči i slike koje tek zajedno, i u istom kontekstu posmatrane, nalik predmetima u kabinetu kurioziteta, tvore potpuno novu realnost, nov jezik, nov način da se stvari vide i dožive.