Еторе Спалети и апстрактне пастелне утопије

Еторе Спалети (1940-2019) је савремени италијански уметник који ствара минималистичке слике, скулптуре и инсталације. Његов рад дубко је повезан са малим местом надомак Пескаре које се зове Cappelle sul Tavo и које је у близини Јадранског мора. Ту је његов атеље, ту се школовао и деценијама стварао.

Спалети боји прилази метафизички и његове слике су, по својој суштини, одраз пејзажа којим је уметник био окружен, боје и апстрахована монохроматска површина његових дела одраз су нијанси многобројних боја ваздуха који се чује кроз долине окружене брдима, сунца, траве и мора.

Постоји нешто што нас учи спорости, тишини, концентрацији, нешто што нас зауставља и што нам милује очи док гледамо Спалетијева платна. Његов атеље, један изузетно концептуалан простор, пружа посматрачу нове очи на дар, учи га да разуме важности односа између боја и предмета, да у њима препознаје хармонију. Учи га, најзад, да лиши себе очекивања да ствари и појаве увек морају имати одређена значења.

Његове једноставне слике у потпуности мењају простор око себе. Оне у својој једноставности имају изузетну моћ. Њихова боја доминира у односу на оно што је ван њих и што их окружује. Еторе Спалети је, заправо, филозоф. Сликарство је начин његовог изражавања, његов невербални језик, а оптика је његово поље делања. Нека врста спинозизма овде дела на изванредно суптилан начин.

Повезала бих његова дела са хаику поезијом Мацуа Башоа. На пример:

Можда је овај камен
Некад служио као мастионица?
Јамица у њему пуна је росе

или

Безимена брда
Пролеће је данас прекрило
Копреном од магле

Такође, уочљив је утицај ренесансних мајстора на његово дело, пре свега Пјера де ла Франческе и његове употребе пудерасте пурпурне боје или благе плаве, налик ведром јутарњем небу после кише. Опет смо на трагу метафизике јер Пјеро де ла Франческа је управо био такав сликар. Зашто волим његово сликарство и зашто ћу једном отићи из Барија у Пескару, па у Cappelle sul Tavo, само да видим овај атеље? Зато што ме учи да су тишина, стидљивост, мек ваздух, роса и прозрачно тихо јутро есенција. Зато што, најзад, ствари уопште не морају имати значења да би нас дотакле и – помиловале нам душу и капке.

Ана Арп

Ана Арп је ауторка уметничког пројекта А . А . А. Једна је од првих у свету која је форму сајта почела да користи као могућност за обликовање сопственог уметничког дела. Садржај на сајту ствара аутентичан језик чију је комбинаторику омогућила савремена технологија која из дана у дан бива све јачи медијатор између нас и уметности, нас и стварности, мења нам живот и успоставља нов начин рецепције. Садржај сајта чине речи и слике које тек заједно, и у истом контексту посматране, налик предметима у кабинету куриозитета, творе потпуно нову реалност, нов језик, нов начин да се ствари виде и доживе.