КласикААА: Буђења у хладној соби

Буђење у хладној соби било је једно од најтрауматичнијих догађаја у детињству  многих људи. Пробуде вас рано, напољу је још мрак, а у соби је хладно.

Композиција Хладни комади Ерика Сатија настала је марта 1897. године и састоји се из две целине. Сати је становао на Монмартру, његова соба, чија би врата била блокирана када би распростро свој кревет, налазила се у приземљу, и није била грејана зими.

У то време критика је још увек тешко прихватала његова оригинална дела, упркос залагању његовог познатијег савременика, Клода Дебисија. Сатијева афирмација у критичким круговима, не толико међу публиком, текла је споро, што је допринело његовим стваралачким кризама, поред оних изазваних животним околностима.

Ова једноставна композиција својим ритмом евоцира атмосферу јутра, онда када су мисли још увек магловите и нефокусиране, и више су низ тачкастих импресија него јасан след. Чини се тада да је све могуће, свет плута, снага гравитације слабија је од оне на Месецу.

Серија објава КласикААА посвећена је класичној музици или је боље рећи индивидуалном доживљају класичне музике који од те музике само полази а завршава у сопственим, личним, асоцијативним и сањарским пределима. Овде се музика посматра као покретач креативности, она је та која афирмише реципијента, његову стваралачку моћ, у коју се на овом интернет месту, отуда и назив серије објава, много верује. 

Слика: Едвард Хопер, Сунце у празној соби, 1963.

Ana Arp

Ana Arp je autorka sajta A.A.A