КласикААА: Ханс Цендер & Фридрих Хелдерлин

Ханс Цендер је био немачки диригент и композитор авангардне класичне музике, новог, експерименталног звука који прекорачује јасно дефинисане границе жанра. Омаж својој култури и једном од њених највећих синова дао је посредством пет концерата компонованих у периоду од 1979. до 2012. године, које је насловио Читања Хелдерлина I-V (Hölderlin lesen). У питању су дела за гудачкe инструменте и глас. Читања Хелдерлина су једно од централних дела у опусу Ханса Цендера. Од 1979. године он се бави поезијом немачког романтичарског песника и покушава да ју преточи у облик своје уметности, у музику. Резултат његове фасцинације су јесу музичких дела, од којих су три заснована на класичном гудачком квартету.

Основа композиције Читањe Хелдерлина I (1979) је песма Мадони. Читањe Хелдерлина II је дело за виолу, говорни глас и електронику уживо (1987) у којем се говоре само фрагменти текста (Hymnische Entwürfe). У Читањe Хелдерлина III (1991), Цендер користи девет стихова из различитих верзија химне Патмос. Читањe Хелдерлина IV (2000) засновано је на тексту све три верзије песме Мнемосина. Читањe Хелдерлина V (2012) састоји се од звука хармонике и гласа а језички материјал чине два касна Холдерлинова фрагмента која је Цендер сматрао актуелним. У њима се може чути жалба на неуспех демократије, као и упозорење да се поштује херметична и неупотребљива уметност.

Нема великих људи без великог времена. Али, мора да им се посрећи и са местом. Да ли би Хелдерлин и Бетовен били исто то да су, рођени, рецимо, у Финској, Украјини или Србији? Вероватно би. Само што нико никада за њих не би чуо ван њихове земље. То је окрутна и резигнирајућа чињеница. Шта чини једно место у датом тренутку тако снажним, прогресивним, пуним интелектуалних струјања – сетимо се само која имена ходају крајем 18. и почетком 19. века Јеном, Хајдлебергом, Берлином, Бечом – то остаје да се разматра. Одговори су различити и на њих је бројна литература покушала да пружи одговор.

Прошле године (2020) обележена су два велика јубилеја, двеста педесет година од Бетовеновог рођења и исто толико од Хелдерлиновог (обојица су рођена 1770, Хелдерлин 20. марта а Бетовен 18. децембра). Обојица су рођена у Немачкој, у право време, на правом месту, да би од духа времена и места, као пчеле из цвета, исцрпли оно најесенцијалније што су могли за своју уметност. Упркос околностима, у Немачкој је обележаван јубилеј оба уметника током читаве 2020. године. Када је Хелдерлин у питању направљен је посебан сајт и богат програм, на различитим локацијама, са различитим темама, који се наставио и у 2021. години.

Скулптура: Рејчел Вајтред

Ana Arp

Ana Arp je autorka sajta A.A.A