Нови А.А.А лого

Нови заштитни знак сајта А.А.А ту је да обележи почетак новог доба и нове декаде у коју улази овај уметнички пројекат Ане Арп. Ауторке новог заштитног знака и визуелног идентитета су Тијана Којић и Тамара Алексић. Оне су из чисте типографије ушле у домен симбола. Тако су се додатно одметнуле од самог слова, од писма, пратећи симболику која обележава постојање сајта А.А.А као и стваралачке теме његове ауторке.

Свако стварање је и симболичко путовање. Лавиринт означава путовање, препреку и самоспознају. Све то било је полазиште при изради овог једноставног и ефектног графичког решења које у себи одражава савремене визуелне тенденције користећи се традиционалним облицима. У античким грчким декоративним елементима ауторке су препознале слово а – квадрат и круг унутар истог пута.

Досадашњи лого сајта – слово А које је нацртао Леонардо да Винчи, следећи математичка учења Луке Паћолија –  неће више бити у употреби. Из истог извора је и Метрополитен музеј користио слово М за свој заштитни знак. У почетку, то је био једноставан и елегантан начин да обележите своје интернет место и посредством таквог потписа ставите читаоцу до знања какав садржај може да очекује. После десет година ред је да сајт добије свој лого и своју визуелну препознатљивост, која је допуњена и новим изгледом самог интернет места.

 

Ана Арп

Ана Арп је ауторка уметничког пројекта А . А . А. Једна је од првих у свету која је форму сајта почела да користи као могућност за обликовање сопственог уметничког дела. Садржај на сајту ствара аутентичан језик чију је комбинаторику омогућила савремена технологија која из дана у дан бива све јачи медијатор између нас и уметности, нас и стварности, мења нам живот и успоставља нов начин рецепције. Садржај сајта чине речи и слике које тек заједно, и у истом контексту посматране, налик предметима у кабинету куриозитета, творе потпуно нову реалност, нов језик, нов начин да се ствари виде и доживе.