Зашто нема Одисеја у Хелдерлиновом песништву?

Карл-Хајнц От, савремени немачки хелдерлиновац и аутор књиге Хелдерлинови духови, пише на ову тему:

Када је Киклоп у својој пећини појео већ шест Одисејевих сапутника, и на улаз у пећину поставио велику стену и тиме онемогућио сваки бег, Одисеју није преостало ништа до да опет посегне за лукавством. Како је то случај хтео, уз себе је имао мех пун предивног вина које је било намењено за даље путовање. Пошто нису могли да побегну од Киклопа, вино је било једини избор. „Узми, Киклопе и пиј!, позива га Одисеј: „Вино добро иде уз људско месо.“ Киклоп пије. Хоће још. Пије док се не напије. Док хрче и док му из уста вире остаци канибалског обреда, Одисеј са својом преосталом групом запали маслиново дебло, које забоду у Киклопово око. Избезумљен од бола, он се пробуди, али ништа не види. Луд од бола тетура се по својој пећини и дозива у помоћ. Киклопи из суседних пећина му довикују: „Ко је то урадио?“ Пошто га је Одисеј убедио да му је име Нико, он виче: „Нико!“ Нико му не прискаче у помоћ. Из очаја Киклоп склања стену с улаза и одлази тетурајући се из пећине. Одисеј и његови беже, краду му козе и овце и одлазе са пленом.

Oдисеј се уопште не јавља код Хелдерлина, иако је мало ликова који се толико често појављују у митским причама као он, све до данас, као што се види из Џојсовог Уликса или у Адорновој и Хоркхајмеровој Дијалектици просветитељства. Зашто он код Хелдерлина не игра никакву улогу? Зашто Хелдерлин хвали искусне ратнике као што су Ајакс, Ахил и Херкул? Зар му је Одисеј исувише лукав? Исијава ли он премало јунаштва? Зар Хелдерлин не зна шта ће с његовим дугогодишњим лутањем, с његовим љубавним авантурама и јер је неверан? Зар Хелдерлин фигуру као што је Кирка не жели да слави у песмама, жену, пред којом се мушкарци претварају у свиње? Можда му се не допада што Одисеја након његовог повратка третирају као странца? Као неког кога нико више не жели да види?

Само у две, три реченице помиње Одисеја, на пример у својим Напоменама о Хомеру, где за свог омиљеног јунака проглашава Ахила, док о Одисеју закључује:

Тај је врећа пуна ситнине која се дуго броји, с правим новцем се брже заврши.

Врећа ситнине је безвредна гомила новчића, узалуд утрошен метал. Одисеј за Хелдерлина није јунак. Он кроз живот пролази уз помоћ трикова и превара. Шта је ту узвишено? Херкул би Киклопа ухватио за врат и убио.

Извор: Карл-Хајнц От, Хелдерлинови духови, превео Никола Б. Цветковић, Ултиматум, 2021.

Слика: Одилон Редон, Киклоп, 1914.

Ana Arp

Ana Arp je autorka umetničkog projekta A.A.A. Jedna je od prvih u svetu koja je formu sajta počela da koristi kao mogućnost za oblikovanje sopstvenog umetničkog dela. Sadržaj na sajtu stvara autentičan jezik čiju je kombinatoriku omogućila savremena tehnologija koja iz dana u dan biva sve jači medijator između nas i umetnosti, nas i stvarnosti, menja nam život i uspostavlja nov način recepcije. Sadržaj sajta čine reči i slike koje tek zajedno, i u istom kontekstu posmatrane, nalik predmetima u kabinetu kurioziteta, tvore potpuno novu realnost, nov jezik, nov način da se stvari vide i dožive.