Pet beogradskih antikvarijata

Moć knjige je velika i neuništiva. Njeno bogatstvo je neprocenjivo, ona daje potpuno novi uvid u svet, iskustvo, pojedinca, istoriju, postojanje kao takvo. Knjiga nikada neće biti prevaziđena kao medij. Sam predmet je, za mene, oduvek bio magičan, nezavisno od sadržaja. Volela sam da kupujem knjige, i to je oduvek bila moja mera bogatstva, da mogu bez razmišljanja i trenutno da kupim ono što mi se svidi u knjižari, iako samu knjigu možda godinama neću uzeti u ruke. Ali, samo gledanje na nju bio užitak i spokoj.

Prošlost jedne zemlje naročito je vidljiva na dva mesta: na buvljacima i u antikvarijatima. Ovde pod antikvarijatima ne podrazumevam samo mesta specijalizovana za prodaju starih i vrednih predmeta, već mislim i na knjižare koje prodaju stara izdanja knjiga koje se nisu doštampavale.

Ovaj tekst temu beogradskih antikvarijata ne iscrpljuje. Ja sam uspela da predstavim samo pet antikvarijata iako ih, znamo, ima daleko više. Oni otkrivaju još jedno lice grada. Nekada su moja lutanja njegovim ulicama podrazumevala i posete knjižarama u koje neću nužno ući ali pored kojih ću zastati i posmatrati izlog. Tako sam se ja, za početak, informisala o knjigama, piscima, dizajnu, izdavačima, edicijama. A kada bih i ušla unutra, ponašala bih se kao da sam u biblioteci. Stajala bih satima pred policom i listala knjige, čitala ih, otvarajući nasumično stranice, razgledajući svaki mogući detalj.

Kada sam počela da formiram svoju biblioteku bila sam pri kraju srednje škole. Od tada sistematski kupujem knjige, pažljivo biram izdanja i autore. Moja biblioteka se u početku nije razlikovala od kolekcija knjiga drugih studenata književnosti. Izdanja nisu bila retka, nisu bila ni naročito očuvana, naslovi se nisu izdvajali od spiska preporučene literature za dati ispit, ali od nečega se moralo početi.

Vremenom sam proširila tematski okvir knjiga a, sa godinama, na policu sam počela da stavljam sve više i više knjiga, u čemu su mi ovi antikvarijati puno pomogli. Beograd ima više lica. Lep, afirmativan prizor često je nedostupan oku na prvi pogled, a isto važi i za ljude. Drugo lice grada, drugo lice ljudi u njemu, jesu ove knjige, njihovi izdavači, kolekcionari, prodavci, kupci, kao i prostori u kojima su smeštene. Uđite, pogledajte!

Tekst i fotografije: Ana Arp

*

ANTIKVARIJAT BULBUK

Adresa: Stanoja Glavaša 13, Beograd
Telefon: 011 3225 974 / 063 229 774
Mejl: antikvarijat.bulbuk@gmail.com
Radno vreme: 16-20h svakog radnog dana i subotom

ANTIKVARIJAT DVERI

Adresa: Đure Jakšića 6, Beograd
Telefon: 011 263 8260

ANTIKVARIJAT MALA AKADEMIJA

Adresa: Đure Jakšića 4, Beograd
Telefon: 011 328 2365
Mejl: malaakademija@gmail.com

ANTIKVARIJAT VULIN

Adresa: Brankova 23, Beograd
Telefon: 011 2624 308, 064 95 55 051
Mejl: antikvarijatv@gmail.com
Sajt: http://www.antikvarijatvulin.com

MALA PRODAVNICA RETKOSTI 

http://prodavnicaretkosti.kpizlog.rs/    |    Telefon: 061 220 57 96

Za razliku od prethodno predstavljenih, ovaj antikvarijat svoje delovanje koncentriše isključivo na prodaju preko interneta. U pitanju je on-line prodavnica novih i antikvarnih knjiga. Izbor iz kolekcije možete pogledati na fotografijama koje slede ili na sajtu, a uz knjige, u ponudi Male prodavnice retkosti naći ćete i odlično očuvane analogne fotoaparate.

Mala prodavnica retkosti sadrži knjige iz oblasti arheologije, religije, kulturne istorije, književnosti. Ukoliko vas zanima beletristika, pravna ili medicinska literatura na srpskom, ruskom, nemačkom ili francuskom jeziku, takođe je možete pronaći u ponudi. Smatrala sam da je, za razliku od prethodnih priloga, tekst o ovom antikvarijatu morao biti duži jer ne postoji  način da se taj prostor poseti.